Energetische healing: dit moet je weten

Energetische healing is zoals de naam beschrijft; healen met energie. In de spirituele wereld hoor je vaak: “alles is energie”. En dat is letterlijk zo. Zelfs de wetenschap heeft dat al bewezen. Het hele universum bestaat in een gigantisch energieveld dat alles doordringt. Door met deze energie te werken, kun je verbluffende resultaten bereiken.

Benieuwd? In dit artikel lees je alles wat je over energetische healing moet weten. 

Wat is energetische healing?

Energetische healing draait om het begrijpen en in balans brengen van de subtiele energiestromen in ons lichaam. Voor de meeste mensen is energie onzichtbaar. Maar sommige mensen zien het. En steeds meer mensen voelen het. 

Deze energie is de vitale levenskracht die door ons heen stroomt, bekend als prana, chi of levensenergie. Wanneer onze energie in harmonie is, ervaren we een gevoel van welzijn op fysiek, emotioneel en mentaal niveau.

Hoe werkt energetische healing?

Alles wat je moet weten over energetische healing

Als alles uiteindelijk uit energie bestaat, dan is dat bij mensen ook zo. Ieder mens heeft een energieveld om zich heen (ook wel aura genoemd). En ieder mens heeft meerdere energiecentra (ook wel chakra’s genoemd). Daarnaast bestaan er ook energiebanen (ook wel meridianen genoemd). Samen vormen ze het energielichaam van de mens.

Naast dit energielichaam heeft de mens o.a. ook een fysiek, emotioneel en mentaal lichaam. Het energielichaam doordringt al deze andere lichamen. En is feite een soort blauwdruk van de rest. Dat betekent dat energetische blokkades zich uiteindelijk kunnen uiten als fysieke, emotionele of mentale problemen. En dat betekent ook dat je deze problemen energetisch kan behandelen. 

Door het herstellen van de balans in het energielichaam, wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd. Waardoor je problemen deels of compleet kan helen. Of de heling ervan versnelt. 

Daarom is energetische healing een perfecte aanvulling op de reguliere geneeswijzen. 

Je moet energetische healing niet als een vervanging zien voor reguliere zorg. Gebruik je gezonde verstand en ga met lichamelijke problemen a.u.b. naar de dokter. Je kan met energetische healing veel, maar niet alles. Als je verder leest, ontdek je hoe dat zit. 

Welke problemen kun je energetisch healen?

Voor welke problemen energetische healing geschikt

Energetische healing is bijzonder effectief bij kwesties die een energetische oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld chronische pijn, stress, angst, en depressie. Het vult traditionele geneeskunde aan door niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende energetische oorzaken aan te pakken.

Hier zijn enkele situaties waarin mensen vaak kiezen voor energetische healing:

Stress en emotionele spanningen

Energetische healing kan helpen bij het verminderen van stressniveaus en het vrijmaken van vastzittende emoties. Het bevordert een gevoel van innerlijke rust en evenwicht.

Chronische pijnklachten

Voor mensen met aanhoudende pijnklachten kan energetische healing verlichting bieden. Het richt zich op het herstellen van de energiestroom in het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn.

Angst en depressie

Energetische healing werkt op subtiele energieniveaus en kan ondersteunend zijn bij de behandeling van angst en depressie. Het helpt bij het herstellen van energetisch evenwicht.

Slaapproblemen

Voor degenen die worstelen met slaapproblemen, kan energetische healing helpen bij het kalmeren van het zenuwstelsel en het bevorderen van een diepere, rustgevende slaap.

Spirituele groei en zelfontwikkeling

Mensen kiezen vaak voor energetische healing als een middel voor spirituele groei. Het is de ideale methode om innerlijke blokkades en beperkende overtuigingen los te laten. Bovendien helpt het je om de verbinding met je ziel te versterken, waardoor je spiritueel groeit. 

En veel, veel meer

Dit zijn echter lang niet alle mogelijke problemen die je met energetische healing kan behandelen. Bovendien ligt het ook aan de specifieke healingmethode en aan de voorkeur en ervaring van de healer. 

Met pranic healing kun je letterlijk alle klachten behandelen die je maar kan bedenken. Zowel lichamelijke ziektes en pijnen, als emotionele en mentale problemen. En zelfs financiele problemen. 

Voordelen van energetische healing

Voordelen van energetische healing

Energetische healing heeft ontzettend veel voordelen. Zowel lichamelijk als emotioneel en mentaal. 

Lichamelijk gezien kan het o.a. helpen bij het:

 • verminderen van pijn;
 • genezen van bepaalde kwalen;
 • versnellen van het natuurlijke herstelproces;
 • versterken van het immuunsysteem;
 • voorkomen van ziektes.

Emotioneel kan het helpen om opgekropte emoties los te laten, om minder emotioneel te reageren op (hevige) situaties en om meer zelfliefde en zelfvertrouwen te ontwikkelen en ervaren.

Mentaal gezien kan het stress verminderen en ervoor zorgen dat je meer innerlijke rust en kalmte ervaart. Het kan helpen om helderder te denken, en makkelijker keuzes te maken.

Het kan je intuïtie verbeteren, je vibratie verhogen en je meer energie geven om te manifesteren. Het kan je leven op allerlei vlakken verbeteren. Denk aan je (werk)prestaties, relaties en zelfs je financiële situatie. 

Alles is namelijk energie. 

De allergrootste kracht van energetische healing

Energetische healing kan erg krachtig zijn. Dit is waarom.

Omdat het energetische lichaam de blauwdruk is van de rest van het lichaam, kun je met energetische healing letterlijk wonderen verrichten. Je kunt met energie alles verbeteren.

Besef je wel goed dat genezing nooit 100% te garanderen is. Een goede healer zal dat ook aangeven en geen valse verwachtingen scheppen.

Ondanks dat kan een energetische healing uitstekend helpen. Met name omdat de oorzaak van veel van onze fysieke, mentale en emotionele problemen in het energetische lichaam ligt. Het begint daar – en uit zich pas later ergens anders.

Voorbeeld

Stel je hebt last van een bepaalde kwaal in een van je organen. Door een blokkade in een van de chakra’s gaat er niet genoeg energie naar dit orgaan. Uiteindelijk heeft dit tot een lichamelijke kwaal geleid. Aangezien deze ziekte zich al lichamelijk uit, is het belangrijk om de reguliere zorg in te schakelen. Zodat je een fysieke behandeling kan ondergaan. De dokter verwijst je dan naar het ziekenhuis voor een operatie of geeft je bijv. medicijnen. Prima. Je lost daarmee het fysieke probleem op (en soms kan healing dit ook – bovendien kan healing het fysieke genezingsproces versnellen). 

Maar de oorzaak: de blokkade in de chakra? Die is met de fysieke behandeling niet opgelost. En als je daar niets aan doet, dan uit het zich vroeg of laat in een ander of soortgelijk probleem. Energetische healing is dé manier om het energetische probleem aan te pakken.

Hetzelfde geldt voor bepaalde mentale en emotionele problemen. Normaal gesproken ga je daarvoor naar een psycholoog of therapeut. Je praat over het probleem en krijgt oefeningen mee. Dat kan op zichzelf al helend zijn. Maar veel mensen merken dat er maar weinig vooruitgang is. Dat komt omdat een gewone psycholoog of therapeut het probleem op het mentale of emotionele niveau aanpakt. Maar niet op het energetische level. Terwijl juist met emotionele en mentale problemen daar vaak de oorzaak ligt.

Waarom je niet alles energetisch kan genezen

Bovenstaand voorbeeld verklaart ook waarom energetische healing kan helpen bij fysieke problemen, maar het niet altijd direct (of zoals gewenst) werkt. 

Een fysiek probleem met een energetische oorzaak is al in een vergevorderd stadium, anders was het niet fysiek geworden. Daarom is het belangrijk om fysieke problemen ook fysiek aan te pakken. 

Tussen het ontstaan van het energtische probleem en de fysieke uiting daarvan, kan een hoop tijd zitten. Dit energetisch genezen kan dus ook een hoop tijd kosten. En met veel fysieke problemen, heb je die tijd gewoon niet. Wonderen bestaan, je kan gecompliceerde ziektes snel genezen met energetische healing, maar je moet er niet op gokken. 

Bovendien is niet alles energetisch te genezen. Als jij valt en je schouder is uit de kom, dan moet je toch echt naar een dokter om dat terug te laten zetten. Daar ga je met energetische healing niets aan veranderen. Wel kun je daarna pijn verminderen en het genezingsproces versnellen. 

Het fundament van energetische healing

Het fundament van energetisch healen

Nu je een glimp hebt opgevangen van wat energetische healing kan betekenen, is het tijd om meer over de essentie ervan te vertellen. Wat maakt deze vorm van heling zo uniek en hoe werkt het precies?

Energetische healing vindt zijn wortels in eeuwenoude tradities en overtuigingen die erkennen dat er meer is tussen hemel en aarde dan we met het blote oog kunnen waarnemen. Eerder las je al (kort) over het energielichaam. Hier heb je iets meer informatie over deze kernprincipes:

Energiebanen en meridianen

Het lichaam wordt door een netwerk van energiebanen en meridianen. Dit zijn kanalen waardoor levensenergie stroomt. In systemen zoals de Chinese geneeskunde worden deze paden gezien als essentieel voor fysieke en emotionele gezondheid.

Problemen in de meridianen of energiebanen kunnen leiden tot kwalen doordat ze de vrije stroom van levensenergie verstoren. Als deze energiebanen geblokkeerd, verzwakt of overactief zijn, kan dit verschillende fysieke, emotionele en mentale problemen veroorzaken.

Chakra’s

Een sleutelconcept in energetische healing zijn de chakra’s, draaiende energiecentra in ons lichaam (de meeste langs de wervelkolom). Elke chakra is verbonden met specifieke fysieke, mentale en emotionele aspecten van ons wezen. Het in balans brengen van deze chakra’s wordt beschouwd als cruciaal voor welzijn.

Als bepaalde chakra’s overactief zijn, niet genoeg energie hebben of vol zitten met schadelijke energie, dan uit dit zich uiteindelijk in fysieke, emotionele of mentale problemen.

Levensenergie

Ook bekend als prana, chi of ki. Levensenergie wordt gezien als de drijvende kracht achter ons welzijn. Wanneer deze energie vrij stroomt, ervaren we vitaliteit en gezondheid. Als de energie geblokkeerd, verzwakt, overactief of vuil is, ervaren we problemen. De meridianen zijn verbonden met de chakra’s. En verdelen als het ware de energie van de chakra’s door het lichaam. Net zoals onze bloedsomloop.

Blokkades healen met energie

Met energie healen

Wanneer een chakra geblokkeerd is, kan dit de normale stroom van energie verhinderen. En dit beïnvloedt dan ook de meridianen. Dit kan leiden tot fysiek ongemak in het gebied dat bij die chakra hoort, zoals spijsverteringsproblemen bij een geblokkeerde zonnevlechtchakra. Ook kan dit emotionele problemen veroorzaken, zoals woede of angst. Het kan zelfs bepaalde patronen en gedragingen beïnvloeden, zoals moeite hebben om voor jezelf op te komen of grenzen te stellen.

Overactief of onderactief

Een chakra kan overactief zijn, wat resulteert in een overstimulatie van bepaalde organen of emoties. Hier gaat dan via de meridianen teveel energie heen. Als die energie dan ook nog eens vuil is, dan leidt dit ongetwijfeld tot problemen. Aan de andere kant kan een onderactieve chakra leiden tot een gebrek aan energie en vitaliteit. Er gaat dan via de meridianen te weinig energie naar bepaalde gebieden. Dit is niet gezond.

Fysieke gezondheid

Chakra’s en meridianen hebben invloed op verschillende fysieke aspecten. Een onevenwichtige keelchakra kan bijvoorbeeld leiden tot keelaandoeningen. Iedere chakra is verbonden met specifieke organen en onderdelen van het lichaam. Een onbalans kan daarom fysieke problemen veroorzaken.

Emotionele impact

Charka’s en meridianen hebben ook invloed op emoties. De hartchakra is bijvoorbeeld gerelateerd aan liefde en compassie. Een onbalans kan leiden tot emotionele instabiliteit, waardoor iemand een gebrek aan liefde en compassie ervaart. Emotionele problemen kunnen ook tot fysieke of mentale problemen leiden. Zo kan langdurige, opgekropte woede de energie verstoren en uiteindelijk tot fysieke ziektes leiden.

Mentale impact

Geblokkeerde chakra’s en verstoorde meridianen kunnen ook mentale problemen veroorzaken. Een geblokkeerde voorhoofdchakra kan problemen met helder denken en het nemen van beslissingen veroorzaken. En dat kan op zijn beurt ook weer invloed hebben op de emotionele of fysieke gezondheid.

Spirituele impact

Chakra’s zijn ook verbonden met hogere spirituele bewustzijnslagen. Een evenwichtige kruinchakra wordt bijvoorbeeld geassocieerd met spiritueel inzicht, terwijl een onevenwichtige kruinchakra kan leiden tot gevoelens van vervreemding. Tegelijkertijd kan die kruinchakra ook beïnvloedt worden door de hartchakra.

Energetische healing = holistisch

Zoals je ziet, is alles met elkaar verbonden. Alle chakra’s en meridianen zijn met elkaar verbonden. En hebben invloed op ons mentale, emotionele en fysieke lichaam. Die op hun beurt ook weer invloed op elkaar hebben. Alles is verbonden dankzij energie. En is daarom goed met energie te healen.

Energetische healing methodes

Energetische healing methoden scaled

Binnen het gebied van energetische healing zijn er verschillende benaderingen. Elk met zijn eigen unieke methoden. Sowieso is het afhankelijk van je interpretatie van de term “energetische healing”. Je kunt er namelijk heel veel onder verstaan. Zo kan een helende meditatie, visualisatie of mantra ook een vorm van energetische healing zijn. Bij Pranic Healing (later meer over) wordt daar o.a. ook gebruik van gemaakt. En zo kun je de bekende waterrituelen op Bali ook als een energetische healing beschouwen, omdat het ook je energielichaam opschoont.

Voor het gemak neem ik hier dus een brede omschrijving. En vertel ik je over 5 bekende methodes. 

 • Accupunctuur
 • Chi-kung
 • Reiki
 • Therapeutic Touch
 • Pranic Healing

Acupunctuur: balans herstellen via naalden

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese geneeskundige praktijk die gericht is op het herstellen van de energetische balans in het lichaam door middel van het plaatsen van dunne naalden op specifieke punten op de huid. De basis van acupunctuur ligt in het concept van levensenergie, bekend als “qi” of “chi,” en de circulatie van deze energie langs meridianen in het lichaam.

Kenmerken:

 • Energetische Meridianen: Acupunctuur richt zich op de meridianen, kanalen waarlangs de levensenergie stroomt. Door specifieke punten op deze meridianen te prikkelen, wordt beoogd de energiebalans te herstellen.
 • Naaldplaatsing: Dunne naalden worden op nauwkeurig geselecteerde acupunctuurpunten ingebracht. Dit proces is doorgaans pijnloos en wordt vaak als ontspannend ervaren.
 • Brede behandeling: Acupunctuur wordt toegepast voor uiteenlopende aandoeningen, waaronder pijnbestrijding, stressvermindering, en het bevorderen van algemeen welzijn.

Acupunctuur is geworteld in de traditionele Chinese geneeskunde en wordt wereldwijd erkend als een complementaire behandelingswijze. 

Chi Kung: beheren en versterken van energie

Wat is Chi Kung?

Chi Kung, ook bekend als Qigong, is een eeuwenoude Chinese praktijk die zich richt op het cultiveren van levensenergie (chi) door middel van beweging, ademhaling en meditatie. Het woord “Chi” verwijst naar levensenergie, en “Kung” betekent vaardigheid of prestatie. Samengevoegd staat Chi Kung voor het ontwikkelen van vaardigheid in het beheren en versterken van levensenergie.

Kenmerken:

 • Beweging: Chi Kung omvat zachte, vloeiende bewegingen die bedoeld zijn om de doorstroming van levensenergie in het lichaam te bevorderen.
 • Ademhaling & meditatie: Er wordt nadruk gelegd op bewuste ademhalingstechnieken om de chi te reguleren en te versterken. En meditatie om de geest te kalmeren en de innerlijke focus te vergroten.
 • Balans en Gezondheid: De praktijk van Chi Kung is gericht op het bevorderen van balans, vitaliteit en algehele gezondheid door het optimaliseren van de stroom van levensenergie door het lichaam.

Chi Kung wordt zowel als een helende kunst als een oefening voor zelfcultivatie beschouwd. Beoefenaars streven naar het bereiken van een harmonieuze balans tussen lichaam, geest en energie.

Reiki: universele levensenergie

Healen met de universele levensenergie

Wat is Reiki?

Reiki, afgeleid van de Japanse woorden ‘rei’ (universeel) en ‘ki’ (levensenergie), is een vorm van energetische healing die universele levensenergie kanaliseert naar de ontvanger. Het maakt gebruik van handoplegging om de natuurlijke helende vermogens van het lichaam te activeren.

Kenmerken:

 • Handoplegging: Reiki-beoefenaars leggen hun handen op specifieke delen van het lichaam of werken in het energieveld rondom de persoon.
 • Chakra-balancering: Reiki bevordert evenwicht en harmonie in de energiecentra van het lichaam, bekend als chakra’s.
 • Geestelijk Welzijn: Naast fysieke heling richt Reiki zich ook op het bevorderen van geestelijk welzijn en emotionele balans.

Reiki wordt wereldwijd toegepast als een complementaire therapie en wordt erkend voor zijn bijdrage aan ontspanning, stressvermindering en algemeen welzijn.

Therapeutic Touch: energie door aanraking

Wat is Therapeutic Touch?

Therapeutic Touch is een vorm van energetische healing die gericht is op het bevorderen van welzijn en het herstellen van de energiebalans door middel van aanraking. Deze benadering maakt gebruik van de overdracht van helende energie van de beoefenaar naar de ontvanger, met als doel het stimuleren van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Kenmerken:

 • Aanraking en Energieoverdracht: Bij Therapeutic Touch gebruiken beoefenaars bewuste aanraking en energieoverdracht om het energetische veld van de ontvanger in evenwicht te brengen.
 • Ontspanning en Stressvermindering: De techniek is ontworpen om ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en een gevoel van welzijn te creëren.
 • Holistische Benadering: Therapeutic Touch neemt een holistische benadering aan, waarbij zowel het fysieke als het energetische aspect van de persoon in overweging wordt genomen.

Therapeutic Touch is geëvolueerd en wordt wereldwijd toegepast in diverse zorgomgevingen als een waardevolle aanvulling op andere geneeswijzen.

Pranic Healing: energie opruimen en balanceren

Wat is Pranic Healing?

Pranic Healing, ontwikkeld door Master Choa Kok Sui, is een geavanceerde energetische healingmethode die gericht is op het opruimen van overtollige of verontreinigde energie en het vervangen door frisse, helende levensenergie. Deze niet-aanrakingsmethode richt zich op het energetisch reinigen en balanceren van het lichaam.

Kenmerken:

 • Energetisch Reinigen: Pranic Healing maakt gebruik van de handen en intentie om energie te verwijderen die disharmonie en ziekte kan veroorzaken.
 • Chakra’s en Aura: De techniek omvat het reinigen en versterken van de chakra’s en het energieveld (aura) van de persoon.
 • Toepassing op Afstand: Pranic Healing kan ook op afstand worden toegepast, waarbij de healer de energie naar de ontvanger stuurt, zelfs als deze zich op een andere locatie bevindt.

Pranic Healing is een van de meeste complete healingssysteem en wordt wereldwijd erkend voor zijn effectiviteit bij het bevorderen van fysieke gezondheid en spiritueel welzijn. 

Voor wie is energetische healing (niet) geschikt?

Energetische healing is geschikt voor iedereen die openstaat voor alternatieve geneeswijzen en bereid is om op een dieper niveau naar hun welzijn te kijken. 

Het is minder geschikt voor mensen die sterk sceptisch zijn of niet comfortabel zijn met het idee van energiewerk.

Bovendien is het bij noodgevallen en ernstige medische aandoeningen van cruciaal belang traditionele medische zorg te zoeken. Energetische healing kan echter wel als ondersteunende therapie dienen.

Mijn persoonlijke ervaring als energetisch healer

Over mijn ervaringen als energetisch healer

Ik ben zelf Pranic Healer. En ik kan je vertellen dat het een zeer krachtig systeem van healing is. De founder en ontwikkelaar, Grand Master Choa Kok Sui, heeft zijn hele leven gewijd aan het ontwerpen en finetunen van dit systeem. Het is onder andere gebaseerd op talloze andere traditionele healingmethodes. Grand Master Choa Kok Sui heeft namelijk alles wat er bestaat onderzocht en er een modern en compleet systeem van gemaakt. 

Pranic Healing is een voortreffelijk systeem. Een ervaren pranic healer kan allerlei soorten problemen behandelen. Zowel fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch én spiritueel. Maar uiteindelijk ligt de kracht van iedere healingmethode aan de beoefenaar. 

Een goede energetisch healer werkt dagelijks meerdere uren aan het verbeteren van zijn vaardigheden. Zodat hij een zo zuiver en krachtig mogelijk kanaal is voor de goddelijke, universele levensenergie. 

De meest gevorderde pranic healers beoefenen daarnaast dagelijks ‘arhatic yoga’. Een spiritueel systeem van fysieke bewegingen, ademhalingstechnieken, speciale meditaties, karakterontwikkeling en meer. Zodat de beoefenaar zich razendsnel ontwikkelt en een zo krachtig mogelijke healer is.

Ik ben Arhatic Yogi en oefen dagelijks meerdere uren. Dat doe ik o.a. dagelijks bij mijn eigen spirituele teacher en healer op Bali, die uitzonderlijk krachtig, wijs en tegelijkertijd ‘humble’ is. Ik ben gezegend en dankbaar dat ik van hem mag leren, zodat ik zoveel mogelijk kan betekenen voor de wereld. 

Heb jij interesse in een healing sessie of workshop? Kijk dan eens naar mijn online aanbod. Uiteraard kun je in 2024 ook naar een retraite op Bali komen. We hebben hier een team van ervaren Pranic Healers. Vul dit formulier in als je vragen of opmerkingen hebt. 

Categorieën: Healing

Gepubliceerd op:

Plaats een reactie

Sectie scheiding
Joris eigenaar Sanyasa

Joris - Founder Sanyasa

Joris is spiritueel mentor, healer en meditatie teacher. Hij helpt je om innerlijke blokkades te helen en de verbinding met je ziel te versterken. Zodat je jouw innerlijke potentieel ontplooit.

"Hoe meer we het donker in onszelf opruimen en in de grootsheid van onze ziel stappen, hoe eerder we een vrije, liefdevolle wereld creëren."

Plaats een reactie