Oordelen over anderen? Loslaten!

Ik heb de laatste tijd een hoop oordelen over anderen. De kapper is ‘een idioot’ omdat hij mijn haar te kort knipt. Andere weggebruikers rijden als debielen (ja, toch?). Iemand op Instagram is een aandachtstrekker. En de buurvrouw ziet er niet uit in haar te korte bikini (ok, die heb ik verzonnen).

Ik oordeelde zelfs over mijn vriendin, omdat ze iets ‘stoms’ deed. Tenslotte oordeel ik mezelf. Dat ik de laatste dagen weinig productiefs heb gedaan en dat al dit oordelen écht niet goed of spiritueel is. Maar gelukkig besef ik ook dat het normaal is. We oordelen namelijk allemaal. Bovendien is bewustwording de eerste stap in het loslaten van je oordelen.

[Let op: dit is een oude blog uit 2020. Inmiddels heb ik al een stuk minder oordelen over anderen.] 🙂

Hoe vaak heb jij oordelen over anderen?

Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij oordelen over anderen? Of denk je dat je heilig bent en nooit oordeelt? Het kan geen kwaad om hier eens serieus naar te kijken. Zeker als je denkt dat jij niet oordeelt. Want dan ben je écht een heilige of je bent je er niet bewust van, wat natuurlijk veel waarschijnlijker is.

Grote kans dat jij dus ook oordeelt. Maar is dat slecht? En hoe kun je oordelen loslaten? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Is het slecht om te oordelen over anderen?

Een hoop mensen zeggen dat ze liever niet over anderen oordelen. Of ze beginnen een zin met: “ik wil niet oordelen, maar…” – en dan komt er natuurlijk een oordeel. Maar waarom willen we eigenlijk niet oordelen? Wat is er ‘mis’ met oordelen?

Besef eerst dat het helemaal oké is om te oordelen. Want als je een oordeel als slecht of kwaad ziet, dan is dat een oordeel over oordelen. En dan zeg je dus in principe dat je een slecht persoon bent als je oordeelt. Je voelt je dan ook schuldig als je oordeelt.

Daar schiet je natuurlijk niets mee op. Het is dan ook niet slecht om te oordelen. Wél is het onconstructief om te oordelen. Je schiet er weinig mee op, ook al denkt je ego daar anders over. Later meer hierover.

Ook vanuit de wet van aantrekking gezien, is oordelen over anderen niet handig.

Het is makkelijk om te oordelen over wat andere mensen ‘fout’ doen. En je ego voelt zich al snel gerechtvaardigd daardoor. Maar als je oordeelt, richt jij je op wat je niet wilt! Daarmee verlaag je jouw vibratie en trek je juist meer aan van wat je niet wilt.

Je kunt je oordelen over anderen daarom het beste loslaten.

Spirituele betekenis oordelen

Betekenis oordelen over anderen

Wat betekent oordelen over anderen spiritueel gezien? Een oordeel is een gebrek aan zelfliefde. Ieder oordeel laat zien dat er in jou nog iets geheeld mag worden.

Als je oordeelt over iemand, zeg je in feite dat die persoon om een of andere reden ‘niet goed genoeg’ is. Niet ‘waardevol’ is. Dat er iets ‘mis’ is met die persoon.

Vergeet echter niet dat anderen slechts een spiegel voor je zijn. Door te oordelen over anderen, zeg je dat een ander ‘minder’ waard is dan jij. Je ego vindt dat natuurlijk heerlijk. Door te oordelen over anderen, voel jij je beter dan hen.

Waar komt dit gedrag vandaan? Waarom heeft je ego het nodig om zich beter dan een ander te voelen? Denken dat je beter bent, komt juist uit onzekerheid voor. Uit angst om zelf ‘niet goed genoeg’ te zijn. En dus kom je als je over een ander oordeelt zelfliefde tekort.

Hetzelfde geldt natuurlijk als je over jezelf oordeelt. Vaak hangen we met onze gedachten in het verleden. Er zijn bijvoorbeeld wel tientallen dingen waarvan we spijt hebben. Ik had dit of dat beter kunnen doen. Wat ben ik toch stom. Dit is ook een gebrek aan zelfliefde, omdat je nu oordeelt dat je zelf ‘niet goed genoeg’ bent.

Onze oordelen over anderen komen uiteindelijk voort uit onze wonden, die we als klein kind (soms zonder het bewust te herinneren) oplopen. Door te oordelen vermijden we deze diepgewortelde pijn. Vaak geven we liever een ander de schuld, in plaats van eerlijk naar onszelf te kijken. We projecteren onze pijn op anderen.

Ik oordeelde over een ander

Zo oordeelde ik laatst over iemand die er vijf dagen over deed om een berichtje van me te beantwoorden op WhatsApp. En dat was niet de eerste keer. Waarschijnlijk had hij niet zoveel interesse in een vriendschap als ik. Ik besloot daarom om zelf geen contact meer te zoeken en af te wachten. Het moet toch van twee kanten komen.

Zelfs weken later hoorde ik niets. En dat deed pijn. Om mijn eigen pijn te maskeren, verzon ik allerlei oordelen over de andewr. Maar wat er werkelijk gebeurde was dat ik me niet gezien voelde. Genegeerd. Niet geaccepteerd. Niet goed genoeg.

Als je hier goed naar kijkt, dan is het absurd. Ik voelde me niet geaccepteerd en gezien, dus oordeelde ik over hem. Daarmee zeg ik eigenlijk dat de ander de oorzaak is van mijn pijn. Dat de ander de oorzaak is van mijn gebrek aan zelfliefde. Dat slaat natuurlijk nergens op.

Ik ben namelijk zelf verantwoordelijk voor hoe ik me voel. Door het bij een ander neer te leggen, kruip ik in een slachtofferrol. En daar heb ik uiteindelijk helemaal niets aan. Daarom besloot ik dit oordeel los te laten en de pijn erachter te helen.

Je oordelen over anderen loslaten

Je oordelen over anderen loslaten, is heerlijk. Niet altijd makkelijk, maar het bevrijd je van de negatieve emoties erachter. En dat is goud waard.

Niet oordelen geeft rust in je hoofd. Vrijheid. Ruimte. We leven allemaal letterlijk in een andere realiteit. Dus daarom kun je ook niet oordelen over een ander. Een oordeel komt altijd vanuit jouw perceptie (gekleurd door je ego) en is dus nooit objectief. Accepteer dat we allemaal anders zijn en dat we een ander pad volgen.

In plaats van dat anderen ‘niet goed genoeg’ zijn, ontwikkelen ze zich op hun eigen tempo en pad. Respecteer dat ze hun best doen, net zoals jij. Je hoeft niet overal een meetlat langs te leggen. En persoonlijke of spirituele ontwikkeling is ook geen wedstrijd.

Wat zijn de voordelen van niet meer oordelen over anderen?

 • Je hoeft je niet meer druk te maken over wat anderen doen of laten.
 • Je kunt stoppen met de wereld indelen in goed en kwaad. Alles is gewoon wat het is.
 • Meer ruimte en energie vrij voor je eigen bewustzijn, geluk en ontwikkeling.
 • Je vergroot je mogelijkheid om onvoorwaardelijke liefde te geven en ontvangen.
 • In plaats van over mensen te oordelen, kun je ze ondersteunen, helpen. Er écht voor ze zijn. Aanwezig. In het hier en nu.

Je voelt je goed, ongeacht wat anderen doen of vinden. Je hebt een ongelooflijke capaciteit om onvoorwaardelijk lief te hebben (licht uit te stralen). Jouw vibe is aanstekelijk voor andere mensen!

Gabby Bernstein schrijft in Judgment Detox (aff.):

“When you make the shift from judgment to oneness, you send an energy wave throughout the world that touches every single soul. The world is healed each time you recognize the light in another being. And in doing so, we can fulfil our purpose here on Earth: to be the light and see the light in others.”

In plaats van het ‘kwade’ in mensen te zien, zie je ieders onschuld. We lopen allemaal met dezelfde diepgewortelde wonden rond. Het ‘slechte’ gedrag van anderen is niets anders dan ego. Uiteindelijk zijn we allemaal één. Als je dat inziet, heel je de wereld. Je bent een licht voor anderen en ziet het licht in anderen.

Zo liet ik onlangs een aantal oordelen los over mensen die mij vroeger pijn hebben gedaan. Ik zag in dat zij geen slechte personen waren. Dat ze emotionele wonden hadden en daardoor onbewust vanuit hun ego handelden.

Dankzij dit inzicht kon ik ze vergeven en een stukje van mijn eigen pijn loslaten. Super bevrijdend.

Hoe laat je oordelen over anderen los?

oordelen loslaten scaled 1

Volg de volgende stappen om je oordelen over anderen los te laten. De eerste vier stappen kun je op papier of in een document noteren. Zo krijg je sneller inzicht in jezelf en je oordelen.

 1. Over wie oordeel je?
 2. Wat is de inhoud van je oordeel?
 3. Waarom voel je je gerechtvaardigd te oordelen?
 4. Welke pijn schuilt er achter jouw oordeel?
 5. Vergeef en laat heling (liefde) toe.

De eerste stap is je bewust worden van je oordelen. Want vaak doen we het onbewust. Let dus op je gedachten. Merk het op wanneer je oordeelt. Over wie oordeel je? En wat is de inhoud van je oordeel?

Kijk hierna hoe dit oordeel voelt. Je ego vindt het namelijk heerlijk om te oordelen. Je ego voelt zich gerechtvaardigd. En heeft genoeg redenen om te oordelen. Daarom is het goed om dat uit te zoeken. Waarom voelt je ego zich gerechtvaardigd?

Welke pijn schuilt er achter jouw oordeel?

Onderzoek je oordelen van dichtbij. Wat schuilt achter je oordeel? Wat is de negatieve emotie die eraan vastzit? De wond die jij probeert weg te drukken door te oordelen? Welk gevoel probeer jij te ontwijken?

Als je goed naar je oordelen over anderen kijkt, kom je erachter dat je het altijd doet om je eigen pijn te ontwijken. Je wilt bijvoorbeeld vermijden dat je:

 • je niet goed genoeg voelt;
 • je niet geaccepteerd voelt;
 • je niet waardevol voelt;
 • je niet gezien voelt;
 • je niet geliefd voelt;

Uiteindelijk is oordelen niets meer dan een hardnekkig maar overbodig beschermingsmechanisme van je ego. Zodra je dit inziet, wordt loslaten stukken makkelijker. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is je eigen pijn voelen.

In plaats van de pijn weg te drukken, te ontkennen of op een ander te projecteren, laat je de pijn toe. Emoties willen alleen maar gevoeld worden. Accepteer het gevoel. De pijn gaat dan na enige tijd vanzelf weg. Om negatieve emoties los te laten, moet je ze eerst toelaten!

Als je hier hulp bij kan gebruiken, dan kan energetische healing een uitkomst zijn.

Vergeef en vraag om heling

De laatste stap is vergeven. Vergeef jezelf en de ander. Zie in dat je de schuld niet bij een ander (of jezelf) neer hoeft te leggen. Het helpt je namelijk niet. Daarmee houdt je juist je oordelen in stand. Daarmee blijf je aan de pijn vasthouden. En blijf je in een lage vibratie.

Vergeven lijkt soms erg moeilijk, omdat je ego graag de touwtjes in handen heeft. Zeker als het gaat om iemand die jou serieus pijn heeft gedaan. Lijkt het nu nog te moeilijk om te vergeven, dan is het voldoende om te willen vergeven. Om ertoe bereid te zijn.

Bovendien kan je een hogere kracht om hulp vragen. Vraag het universum, source of God om je te helpen te vergeven. Om je de kracht te geven je oordelen over anderen los te laten. Om jezelf, de ander of de situatie in het licht van liefde te zien.

Vergeven doe je uiteindelijk vooral voor jezelf. Gabby Bernstein schrijft in Judgment Detox (aff.):

“Ultimately, forgiving others frees us from the burden of judging them. By being willing to forgive—even if we aren’t sure how it will happen or how long it will take—we allow ourselves to begin to heal. Forgiving doesn’t mean you let someone off the hook for seriously hurting you, and it certainly doesn’t mean you need to have this person in your life. But you don’t have to expend energy on judging them. You can instead be free.”

En dat is waar het uiteindelijk om draait. Door te vergeven heel je jezelf. Je laat de negatieve energie rondom de situatie of persoon los. Dit lucht ontzettend op en maakt ruimte vrij om meer vrijheid, liefde en vrede te ervaren.

Ben jij er klaar voor om je oordelen los te laten?

Categorieën: Vergeving Healing Wet van aantrekking

Gepubliceerd op:

Plaats een reactie

Sectie scheiding
Joris eigenaar Sanyasa

Joris - Founder Sanyasa

Joris is spiritueel mentor, healer en meditatie teacher. Hij helpt je om innerlijke blokkades te helen en de verbinding met je ziel te versterken. Zodat je jouw innerlijke potentieel ontplooit.

"Hoe meer we het donker in onszelf opruimen en in de grootsheid van onze ziel stappen, hoe eerder we een vrije, liefdevolle wereld creëren."

Plaats een reactie