De schaduwzijde van de wet van aantrekkingskracht

De wet van aantrekkingskracht bestaat. Dat is een feit. Je trekt met jouw gedachten, emoties en energie dingen in je leven aan die op dezelfde golflengte zitten. En ja, je kunt hier bewust mee omgaan, zodat je meer dingen aantrekt die je wel wilt en minder dingen die je niet wilt. Maar nu de wet van aantrekkingskracht steeds populairder wordt, zie ik steeds vaker beweringen langskomen die niet kloppen.

Mensen beginnen – gedreven door hun ego – te geloven in dingen die niet kunnen, in de hoop dat ze waar worden. En zijn dan gefrustreerd als het niet waar wordt. Waarna ze meestal nog meer geld besteden aan trainingen, cursussen en het oplossen van hun blokkades. Want ja, je moet wel last hebben van blokkades als je niet krijgt wat je wilt.

Helaas is het allemaal niet zo simpel als sommige coaches je laten geloven. Als uitgangspunt behandel ik daarom in dit artikel een van de meest hardnekkige beweringen: ‘je kunt alles manifesteren dat je wilt’.

Deze bewering is namelijk niet waar. En dat kun je maar beter beseffen, zodat je niet in illusies blijft hangen. In dit artikel leg ik je uit hoe het zit.

Mijn ervaring met de wet van aantrekkingskracht

Wie ben ik dan om te beweren dat je met de wet van aantrekkingskracht niet alles kan manifesteren dat je wilt? Dat niet alles mogelijk is? Persoonlijk kwam ik er 20 jaar geleden mee in aanraking.

Sindsdien heb ik me er op allerlei manieren in verdiept. Boeken, courses, coaching.

Ik pas het toe in mijn eigen business en help mijn klanten o.a. om hun zielswensen te manifesteren. Vanuit de kennis en ervaring die ik nu heb.

Ik heb mijn soulmate gemanifesteerd. Een prachtig leven op Bali. Diverse huizen, precies zoals ik me ze voorstelde. Om maar een aantal dingen te noemen. Dus ik heb genoeg bewijs dat het werkt. Maar er zijn limieten. En daar hoor je in de gangbare verhalen en teachings over de wet van aantrekkingskracht weinig tot niets over.

Wet van aantrekkingskracht Bali
Bali heeft ook een speciale aantrekkingskracht

De limieten van de wet van aantrekkingskracht

Veel grote, bekende goeroes vertellen je dat je alles kan manifesteren dat je wilt. Vaak uitgelegd door hetzelfde beeld: het Universum als een soort bol.com waar je simpelweg kan bestellen wat je wilt. Sommige goeroes spelen daar ook mooi in door te zeggen dat het snel kan, zonder moeite. Dingen die iedereen graag hoort. En begrijp me niet verkeerd, soms kan het snel en soms kan het zonder moeite. Dus met die bewering is op zich niets mis. Maar gaat het altijd zo? Nee. En kun je werkelijk alles bestellen? Nee. En zelfs als je het wel kan bestellen, dan is dat nog geen garantie dat je het krijgt.

Vraag en het wordt gegeven? Slechts deels waar.

Vroeger geloofde ik alle verhalen over de wet van aantrekkingskracht

Als je luistert naar de gemiddelde westerse manifestatie coach, dan vertellen ze bijna allemaal hetzelfde, dus je gaat geloven dat het echt zo is. Dat je echt alles kan manifesteren. Dat er geen limieten zijn. Vroeger geloofde ik ook dat alles mogelijk was. Inmiddels weet ik beter.

Waar ligt de grens tussen blind geloof en betrouwbare informatie? Wat is nu werkelijk wel en niet mogelijk? Ik leerde hier op Bali een andere kijk, van oosterse spirituele goeroes, die me vertelden dat de wet van aantrekkingskracht vaak ‘de wet van attachment’ is.

Dat veel spirituele zoekers er graag in geloven, maar het juist het ego triggert. En daarin ligt de schaduwzijde van de wet van aantrekkingskracht. Heel veel mensen benaderen het vanuit hun ego. Het spirituele ego. En ja, ik deed dat ook. En soms nog steeds. Ik ben ook niet heilig.

Hoe dat zit, daar leg ik je nu graag meer over uit.

De wet van aantrekkingskracht: kun je alles krijgen wat je wilt?

Kun je alles manifesteren met de wet van aantrekkingskracht

In tegenstelling tot wat veel wet van aantrekkingskracht experts prediken: nee, je kunt niet alles manifesteren dat je wilt. Er zijn grenzen. En het is goed om het daar eens over te hebben. Want iedereen praat elkaar klakkekoos na, zonder de diepere waarheden echt te begrijpen. En nogmaals, ik was vroeger precies zo. Totdat ik er meer over leerde van oosterse spirituele goeroes.

Laatst zei mijn spirituele leraar op Bali het volgende. Er zijn zoveel zelfverklaarde teachers en goeroes, maar veel van hen zijn eigenlijk zelf nog zoekende. Het zijn zoekers die andere zoekers leiden. Waardoor iedereen alsnog op zoek is.

Die sloeg in. Want tegenwoordig is iedere wet van aantrekkingskracht coach in het westen een zelfverklaarde expert. Er zijn zoveel coaches op dit gebied en ze vertellen ongeveer allemaal hetzelfde. Hun kennis en informatie halen ze van grote experts en dat geven ze dan door, gemixt met hun eigen kennis en ervaringen.

Dat doet trouwens niets af aan hun expertise en aan hun intenties. Want ik geloof absoluut in de goede intenties van de meeste law of attraction coaches. Ze hebben oprecht liefde voor hun klanten en willen een positieve bijdrage leveren. Ze hebben zelf ervaring met het onderwerp en die bijzondere kennis geven ze door. De klanten die hiermee aan de slag gaan leren prachtige dingen. Ze onderzoeken vaak hun beperkende overtuigingen. Ze leren om dankbaar te zijn. Ik geloof dan ook oprecht dat dit een prachtig pad is voor veel mensen.

Dus ik wil absoluut niets af doen aan hun oprechtheid of expertise. Toch roept bijna iedereen dat je ‘alles kan manifesteren dat je wilt’. En daarin schuilt het gevaar dat je in je ego blijft hangen.

Ik hoop dat jij, als jij een wet van aantrekkingskracht expert of fan bent, dit met een open mind benadert. En er je voordeel uithaalt. Ik haal de teachings namelijk niet onderuit, maar laat een diepere spirituele waarheid zien.

Het is fijn om te geloven dat je met de wet van aantrekkingskracht alles kan krijgen

de limieten van de wet van aantrekking
Het is fijn om te geloven, maar praktisch gezien niet waar.

Kijk, ik snap het wel hoor. Aan de ene kant geeft deze claim hoop. Vaak geloven mensen niet dat iets mogelijk is. En zonder geloof gaat het sowieso niet lukken of super, super moeizaam. Geloof is nou eenmaal een van de onderdelen van de wet van aantrekkingskracht.

Ook groeien we op in een cultuur waarin je eigen verlangens er soms niet mogen zijn. Waardoor je er niet in gelooft dat jij kunt hebben wat je graag wilt.

We geloven dat veel dingen niet kunnen of niet mogelijk zijn. Vanuit het westerse wereldbeeld waar wij mee opgroeien, is de law of attraction sowieso al niet mogelijk. De wereld beïnvloeden met je gedachten en emoties? Onzin.

Feit is dat het wel kan. Je kunt de wereld beïnvloeden met de wet van aantrekkingskracht. En ook de wetenschap laat dit tegenwoordig zien, het is alleen nog niet algemeen geaccepteerd.

Dus dan is het fijn dat er een wet is die zegt dat je ‘alles kunt manifesteren dat je wilt.’ Het geeft hoop. Dat we toch meer invloed hebben op ons leven dan we vaak denken. Dat we geen speelbal hoeven te zijn van externe invloeden. Dat we krachtige wezens zijn die tot zoveel meer in staat zijn dan dat we normaal voor mogelijk houden.

Dat is ook allemaal zo. En dat is helemaal geweldig. Maar laten we a.u.b. wel realistisch blijven.

Er is namelijk een verschil tussen het gevoel hebben dat alles mogelijk is (helemaal prima, wat mij betreft). En of iets letterlijk en praktisch gezien ook écht mogelijk is.

Het gevaar met zo’n claim is dat je ego ermee aan de haal gaat.

Je ego gelooft graag in de wet van aantrekkingskracht

wet van aantrekkingskracht en ego
Tja, het ego is nou eenmaal sterk. Juist je spirituele ego.

Je ego gelooft supergraag in de maakbaarheid van het leven. En dat is precies wat veel wet van aantrekking experts prediken. ‘Je kunt alles manifesteren dat je wilt’.

‘Wow’, denkt je ego. ‘Ik kan werkelijk alles krijgen wat ik wil? En nog simpel en snel ook? Beter kan niet.’

Je ego wil allerlei dingen hebben en doen. En dan is er een wet die zegt dat dit ook kan. Ongekend fijn.

Daarom is dit de allergrootste valkuil en schaduwzijde van het hele law of attraction wereldje. We staan er vaak met ons ego in. Waardoor we blijven hangen in illusies en spiritueel gezien niet groeien.

De wet van aantrekkingskracht werkt niet altijd zoals jij wilt

De waarheid is dat je met de wet van aantrekkingskracht niet alles kan manifesteren dat je wilt. Je ego wil heel veel dingen, maar dat betekent niet dat het ook kan. Als je met je ego iets heel graag wilt en jouw Hogere Ziel of God zegt: ‘nee’. Wat denk je dat er dan gebeurt? Gaat ‘m niet worden, kan ik je zeggen.

Geloof je me niet? Als het aan Hitler lag, waren we nu allemaal nazi’s. Gelukkig kreeg hij niet wat hij wilde.

Of probeer maar eens een roze Boeing 747 met de tekst ‘ik heb dit vliegtuig gemanifesteerd’ erop naast je huis te manifesteren. Ik hoor het wel als het je gelukt is, zal vast in het nieuws komen ook!

Dit zijn misschien extreme voorbeelden, maar dat maakt ze juist sterk. Wat jij met je ego wilt, heeft weinig met manifesteren te maken.

Persoonlijk maak ik daarom het onderscheid tussen zielsverlangens en ego-verlangens (check deze link voor meer info).

Je zielsverlangens kun je bewust manifesteren met de wet van aantrekkingskracht. Je ego-verlangens meestal niet.

Bovendien geldt er een andere beperking. Een wet die boven de wet van aantrekkingskracht gaat. Een wet die bepaalt wat jij wel en niet kan manifesteren in je leven.

De wet van karma gaat boven de wet van aantrekkingskracht

karma en de wet van aantrekkingskracht
Waarom heeft niemand het ooit over karma? Je karma bepaalt namelijk wat jij werkelijk aan kan trekken.

De grootste beperking van de wet van aantrekkingskracht is: karma. Ik had hier vroeger echt geen flauw idee van, maar dankzij de teachings van mijn oosterse goeroe, weet ik nu beter hoe dat werkt. Hier hoor je in westerse kringen echt bijna nooit iets over. Terwijl karma meer invloed heeft op je manifestaties dan de wet van aantrekkingskracht. Hieronder leg ik je kort uit wat ik geleerd heb (dankzij Grand Master Choa Kok Sui en Pranic Healing).

Jouw karma bepaalt wat je wel en niet kan aantrekken in je leven.

Hoe dat werkt?

Je kunt nog zo graag iets willen, als het niet in je karma ligt, dan kun je je kapot vibreren, visualiseren en affirmeren: you ain’t gonna get it. In ieder geval niet tot je het juiste karma gegenereerd hebt.

Karma kun je zien als jouw universele bankrekening. Heb je genoeg positief karma, dan kun daar iets positiefs mee manifesteren. Heb je niet genoeg positief karma, dan moet je ervoor zorgen dat je wel genoeg karma hebt. Heb je een hoop negatief karma, dan ga je shit manifesteren die je niet wilt, maar waar je wel doorheen moet. Dit zijn de lessen die je nog moet leren.

Dus wil jij graag een miljoenenvilla manifesteren? Naast dat je er sowieso moeite voor moet doen – wet van aantrekkingskracht of niet – kan het zijn dat het voor jou op dit moment niet weggelegd is, omdat je een karmische les te leren hebt, waardoor je nu bijvoorbeeld in armoede leeft.

Totdat je door deze les heen bent of genoeg positief karma gegenereerd hebt, ga je die miljoenenvilla niet krijgen. En is dat trouwens wat jij echt wilt of is het je ego? En hoe zeker ben jij ervan dat jij het onderscheid herkent?

Wat is karma nou eigenlijk?

de wet van aantrekking wat is karma
Lukt het niet om te manifesteren wat je wiilt? Misschien heb je niet genoeg positief karma.

Heel kort door de bocht is karma: je oogst wat je zaait. Dat weten veel mensen wel. Maar waarom horen we er zo weinig over in law of attraction land? Want eigenlijk is het heel logisch. Voor dat je iets wil oogsten (een bepaalde manifestatie) moet je de juiste zaadjes gezaaid hebben.

Stel jij wil die miljoenenvilla manifesteren. Maar je hebt in het verleden (inclusief je vorige levens) veel van mensen gestolen. Of je behandelde arme mensen slecht. Of misschien was je rijk, maar heb je nooit iets gedaan om andere mensen te helpen.

Waarom zou je dan je miljoenenvilla kunnen manifesteren? Misschien moet je eerst je les leren, door zelf arm te zijn. Totdat je genoeg positief karma creëert, kun je die miljoenenvilla wel vergeten.

En daarnaast kun je gewoon niet alles hebben in het leven. Let’s get real.

Hoeveel mensen ken jij die werkelijk alles hebben gemanifesteerd wat ze willen? Als je heel goed kijkt, zie je dat iedereen in het leven tegenslagen heeft te verduren. Zelfs de allergrootste spirituele iconen zoals Jezus en Boeddha kregen met een hoop tegenslagen te maken. Het hoort erbij, je kunt geen leven zonder problemen manifesteren.

Ook alle grote law of attraction experts krijgen met tegenslagen te maken. Waar is nu dat ‘moeiteloos voorspoed manifesteren’ gebleven? Als het zo makkelijk was, waarom is hun leven dan niet enkel rozengeur en manenschijn?

Het antwoord is dat dit soort dingen meer met karma dan met de wet van aantrekkingskracht te maken hebben. En daarom veeg je ze niet even van de aardbodem af. De wet van aantrekkingskracht is in die zin de manier waarop iets naar je toekomt. De methode. Maar de wet van karma bepaalt wat jij kunt manifesteren. Wat in jouw bereik ligt. En wat jij op je bordje krijgt in je leven. Veel daarvan heb je zelf (als ziel) bepaald, voordat je hier op aarde kwam.

En ik denk niet dat er ook maar één persoon op aarde bestaat die alleen maar voorspoed ervaart. Dat is gewoon onzin. Zelfs Jezus werd aan het kruis genageld. En die was toch stukken spiritueler dan ieder van ons. Of dacht jij soms dat jij al verlicht was. 😉

Dit is het werkelijke geheim van de wet van aantrekkingskracht

het ware geheim van de wet van aantrekking
Richt je op je zielsverlangens in plaats van ego-verlangens.

Het ware geheim van de wet van aantrekkingskracht? Wees blij met wat je hebt. Laat je egoïstische verlangens los. Verdiep je in plaats daarvan in de wijsheid van je ziel. Van God. Wat is God’s plan voor jou? Je zielsplan? Ga daarmee aan de slag.

Leg je focus op je spirituele groei! Want zelfs al manifesteer jij alle materiële dingen die jij wilt hebben, uiteindelijk vergaat het allemaal. Je neemt alleen je spirituele lessen en ervaringen mee. En wat overblijft, is de impact die je op andere mensen en de wereld maakt. Zorg er daarom voor dat je innerlijk groeit en de wereld een mooiere plek maakt.

De law of attraction kietelt soms net iets te veel het spirituele ego. Past daarom ook perfect in verwesterde ‘spiritualiteit’. Net zoals yoga in het westen vaak alleen over asana’s (de poses) gaat en meer een trendy workout is geworden, in plaats van een diep spirituele lifestyle. (Getuige alle mooie vrouwen in sexy ‘kijk-mij-populair-zijn’ poses op Insta.)

Wie verder kijkt, zal ontdekken dat de wet van aantrekkingskracht geen simpele, op zichzelf staande wet is, maar onderdeel is van een complete spirituele levensbeschouwing. Daarin zijn je eigen egoïstische verlangens uitingen van het donker in jou. En in plaats van ze te ‘manifesteren’ wil je deze hunkeringen juist achter je laten. Of wil je liever het donker in plaats van het licht in jou voeden?

Wat je werkelijk wil manifesteren zijn je zielsverlangens. Je zielsmissie in dit leven. En dat heeft niets met ‘hebben’ te maken, maar met ‘zijn’. Vanuit die staat van ‘zijn’, stromen de ervaringen die je ziel op wil doen, vanzelf naar je toe. En soms zijn dat ook kut ervaringen. Dan kun je met je ego nog zo hard iets anders willen manifesteren, it ain’t gonna happen!

De waarheid is dus als volgt: je ziel kan alles manifesteren wat het wil, maar dat is niet altijd wat JIJ vanuit je ego wilt. Of om het anders te zeggen: God’s plan voor jou komt niet altijd overeen met jouw eigen plan.

Dus nee, je kunt niet alles manifesteren dat je wilt.

Wijze les die je hieruit kunt halen: als het keer op keer maar niet lukt om iets te manifesteren, ligt het dan echt aan een beperkende overtuiging of heb je misschien niet het juiste karma? Is het werkelijk een zielsverlangen of is het een ego-verlangen?

Jouw ziel, karma en God beslissen wat jij kunt ontvangen

Om nog maar eens een mooie vergelijking te maken, die ik ook in het begin noemde. Veel wet van aantrekkingskracht experts zeggen dat je in het Universum kan bestellen wat je wilt, net zoals je dat bij bol.com of amazon doet.

En dat klopt. Maar je moet dan wel het geld hebben om ervoor te betalen. In kosmische begrippen, is dat je karmische bankrekening.  En je moet ook het geduld hebben tot het arriveert. Soms laat de bezorging (lang) op zich wachten. En tja, misschien wilt je leverancier om een of andere reden een bepaalde bestelling niet naar jou opsturen. Of halen ze het uit de collectie. Pech. Op die manier kan je eigen ziel of God ook beslissen dat jij iets niet krijgt. Jammer dan!

Wil je meer voorspoed in je leven? Focus je op je karma

Focus je op je karma voor meer voorspoed
Focus je op je spirituele groei en maak de wereld een betere plek.

Als jij je kapot vibreert, visualiseert en affirmeert, maar je hebt nog steeds niet wat je wilt, ga dan eerst eens iets goeds voor de wereld doen. Ontwikkel je deugden. Help mensen en dieren. Doneer aan goede doelen. Wees een liefdevol mens. Vergeef. Geniet. Leef.

Vergeet wat je ego wil. En wees blij met het leven dat je gegeven is. Met de kansen die je krijgt (en kunt nemen) om iedere dag een mooie bijdrage aan de wereld te leveren.

En guess what: als je in dankbaarheid leeft en geeft, dan zul je dat uiteindelijk ook ontvangen. Dan ben je blij, voldaan, gelukkig. En is dat niet waar het om draait? Is dat niet wat we sowieso allemaal willen?

Je bent hier niet om al je egoïstische verlangens te bevredigen. Dat houdt je alleen maar van je werkelijke missie af. Het belemmert je spirituele groei.

Die tak van de wet van aantrekkingskracht symboliseert juist het donker in de wereld. Blijf daar niet in hangen, het is een illusie, een fata morgana.

Kom dus van je kont af en ga iets goeds doen voor de wereld. Doe iets om de wereld een betere en lichtere plek te maken. Dat is waarom je hier bent. Dat is wat jij werkelijk te manifesteren hebt.

Categorieën: Wet van aantrekking

Gepubliceerd op:

Plaats een reactie

Sectie scheiding
Joris eigenaar Sanyasa

Joris - Founder Sanyasa

Joris is spiritueel mentor, healer en meditatie teacher. Hij helpt je om innerlijke blokkades te helen en de verbinding met je ziel te versterken. Zodat je jouw innerlijke potentieel ontplooit.

"Hoe meer we het donker in onszelf opruimen en in de grootsheid van onze ziel stappen, hoe eerder we een vrije, liefdevolle wereld creëren."

Plaats een reactie