Vibratie, frequentie, trilling: alles wat je moet weten

In de spirituele wereld hoor je geregeld woorden zoals vibratie, trilling en frequentie. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? En wat is het verhogen van je vibratie? Ontdek het in dit artikel.

Hier alvast het belangrijkste punt: het verhogen van je vibratie, is zo simpel als je zo blij en gelukkig mogelijk voelen. En dat wil iedereen, toch? Met een hoge vibratie voel jij je overwegend goed en gaan dingen gemakkelijk in het leven. Je leeft het leven van je dromen!

Je vibratie en frequentie beïnvloeden alles in je leven. Je geluk, je relaties, je financiën, werkelijk alles heeft ermee te maken. Lees dus snel verder en ontdek de ‘verborgen’ wereld van vibraties en frequenties.

Wat is vibratie of trilling?

Met vibratie of trilling doelt men op de trillende of vibrerende bewegingen die de kleinste deeltjes maken. Ga je op microscopisch niveau naar dingen kijken, bestaat alles uit trillende deeltjes die energie ontvangen, opslaan en uitstralen.

En dan bedoel ik ook werkelijk alles, zoals:

 • jij;
 • je computer;
 • de hond van de buren;
 • het huis waarin je woont;
 • je emoties en gedachten.

Alles in de wereld is energie (wetenschappelijk bewezen) en heeft een energieveld. Objecten, mensen en dieren. Dit energieveld bestaat uit vibraties en heeft dus ook zijn eigen trillingsfrequentie.

Ook je emoties en gedachten bestaan uit trillingen en beïnvloeden daarom je energieveld. We noemen dit ook wel de wet van vibratie, waarvan de wet van aantrekking een onderdeel is.

Daarom kunnen mensen die gevoelig zijn voor energie jouw emoties en gedachten lezen. Ze nemen simpelweg jouw energie en trillingen waar en hun intuïtie vertaalt het naar praktische informatie.

Wat is frequentie?

Frequentie is de snelheid waarmee trillingen en vibraties optreden. Trilt een bepaald deeltje sneller dan een ander deeltje, dan heeft het dus een hogere trillingsfrequentie. De frequentie waarmee iets trilt kunnen we wetenschappelijk meten. Hiervoor gebruiken we hertz (Hz) eenheden.

Wat is het verschil tussen vibratie en frequentie?

In principe is vibratie niets anders dan het vibreren van deeltjes op microscopisch niveau. Frequentie geeft de snelheid van deze trillingen aan.

Soms worden de termen door elkaar gebruikt. Zo heb je misschien wel eens iets gelezen over het verhogen van je vibe. Dat slaat dus eigenlijk op het verhogen van de frequentie van je vibratie. Of nog korter: het verhogen van je trillingsfrequentie.

Wat is het verhogen van je vibratie?

Vibratie-verhogen-frequentie-trilling

Je begrijpt nu dat we allemaal op een bepaalde frequentie trillen, toch? Zo kun je op een lage of een hoge frequentie trillen. En dat beïnvloedt alles in je leven.

Lage vibratie

Heb je een lage vibratie, dan heb je stress, problemen en drama in je leven. Je voelt je zwaar, denkt geregeld negatief en ervaart overwegend negatieve emoties, zoals angst, schaamte, schuld, boosheid, verdriet, etc.

Het kost je meer moeite om dingen te doen en doelen te bereiken. Kortom: je ervaart het leven als negatief en zit niet lekker in je vel.

Je kunt je hier voor een groot deel onbewust van zijn. Je merkt bijvoorbeeld je negatieve gedachten niet op. Of je hebt niet eens door dat jij je in vergelijking erg kut voelt, omdat je simpelweg niet beter weet.

Hoge vibratie

Heb je een hoge vibratie, dan ben je overwegend gelukkig en ervaar je weinig tot geen problemen of drama in je leven. De moeilijkere dingen die je meemaakt zie je als levenslessen en je haalt het positieve uit situaties.

Je voelt je licht en ervaart vooral positieve emoties, zoals blijdschap, liefde, vreugde, dankbaarheid en vrede. Je ervaart flow en je kunt eenvoudiger manifesteren wat je wilt. Het is bijvoorbeeld makkelijker om overvloed te creëren.

Kortom: je ervaart het leven positief en zit lekker in je vel.

Je trekt aan wat je uitstraalt

Naast dat een lage vibe ronduit k*t voelt, trek je (volgens de law of attraction) dingen aan die kut voelen.

De vibratie die je uitzendt, trek je ook aan. Dit noemen we resonantie. Je trekt daardoor situaties, mensen en ervaringen met een lage vibe aan.

Zo kom je dus gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht waardoor dingen steeds slechter lijken te gaan. Denk maar eens aan zo’n dag dat alles fout gaat. Daarom kan het ook ongelofelijk lastig zijn om uit zo’n lage vibratie te komen.

Pas als je inziet dat jij hier zelf invloed op hebt en dat het niet iets is dat je overkomt, kun je dit veranderen. Het begint dus met het accepteren van je verantwoordelijkheid en het opgeven van je slachtofferrol.

Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Heb je een hoge vibratie en voel jij je overwegend gelukkig en dankbaar, dan trek je dus ook meer dingen aan die daarmee resoneren.

Daarom is het belangrijk om je vibratie te verhogen of hoog te houden. Zelfs als jij al een geweldig leven hebt, want dan kan het alleen maar nóg beter worden. Maar hoe doe je dat?

Je emoties zijn de sleutel

In het westen leggen we een ongelofelijke nadruk op onze hersenen en ons intellect. Dankzij onze ratio en de ontwikkeling van de wetenschap zijn we nu zó ver (althans, dat denken we).

Maar onze gevoelens en emoties (geassocieerd met het hart) zijn minstens net zo belangrijk. Zeker als we het over vibratie hebben.

Je emoties verschaffen je namelijk inzicht in je vibe. Iemand die zich gelukkig voelt heeft een hogere vibratie dan iemand die verdrietig of boos is.

Natuurlijk voelen we ons allemaal wel eens wat minder goed, maar dat hoeft niet te betekenen dat je een lage vibratie hebt. Het gaat om het gemiddelde.

De emotionele frequenties van Hawkins

De psychiater David R. Hawkins heeft het menselijk bewustzijn in kaart gebracht aan de hand van verschillende frequentieniveaus.

Deze emoties zijn onder te verdelen in positieve en negatieve emoties. Vanaf niveau 200 (courage of moed) gaat het volgens Hawkins om positieve emoties. Alles daaronder is negatief. Dit betekent echter niet dat deze emoties ‘slecht’ zijn en dat je ze moet ontwijken.

In Letting Go: The Pathway of Surrender (aff.) legt Hawkins uit dat je negatieve emoties moet loslaten en positieve emoties moet toelaten. Dat is volgens hem dé manier om je vibratie te verhogen.

Het loslaten van negatieve emoties doe je juist door ze te voelen en accepteren, niet door ervoor weg te rennen of ze als ‘slecht’ te bestempelen.

Dat is iets wat we in onze maatschappij niet leren. Vaak gaan we juist op een onconstructieve manier met onze emoties om, waardoor we in een lage vibratie blijven hangen.

Volgens Hawkins leeft 85% van de mensheid dan ook onder het niveau van 200 (courage of moed).

Het boek van Hawkins heeft mij heel erg geholpen om negatieve emoties los te laten en positieve emoties toe te laten. Echt een aanrader, dus. Bekijk het boek hier (aff.).

De ‘emotional guidance scale’ van Abraham-Hicks

Een soortgelijke schaal van emoties komt van het medium Esther Hicks. Zij channelt Abraham. Hieronder zie je de ‘emotional guidance scale’ van Abraham-Hicks, uit het boek Ask and It is Given (aff.). Nederlands: Vraag en het wordt gegeven (aff.).

emotionele-vibratie-frequentie-schaal-abraham-hicks

Volgens Abraham-Hicks verhoog je jouw vibratie door te kijken waar jij je nu op deze schaal bevindt. Volgens deze schaal is anger (woede, 17) bijvoorbeeld beter dan fear (angst, 22). De kunst is om de juiste gedachten te kiezen, zodat je stijgt in de ‘emotional guidance scale’.

Dit doe je door een gedachte te kiezen die beter voelt. Je zult je daarom eerst bewust moeten zijn van je gedachten. En wat deze gedachten in je teweeg brengen.

Zo zal de ene gedachte tot angst leiden. Terwijl je door een andere gedachte misschien woede voelt. Als je dus op het niveau van angst zit en je verandert je gedachten zodat je woede i.p.v. angst voelt, dan stijg je in frequentie.

Natuurlijk is liefde nog veel beter dan woede of angst, maar het kan lastig zijn om ineens van angst naar liefde te gaan. Het is makkelijker om stapje voor stapje gedachten te kiezen die steeds beter voelen.

Ask and It is Given (aff.) is zeker een aanrader, vooral als je meer over de wet van aantrekkingskracht wilt leren.

Verhoog je vibratie door bewust met je emoties om te gaan

Beide modellen gaan uit van emoties. Hawkins gaat dieper wat betreft het loslaten van negatieve emoties. Met deze aanpak laat je emoties echt op energieniveau los, zodat er letterlijk ruimte vrijkomt voor betere dingen. Ook ga je veel meer doorzien hoe jouw ego je klein houdt.

Abraham-Hicks laat vooral zien hoe je met je gedachten je emoties kunt beïnvloeden en is met name gericht op de wet van aantrekkingskracht.

Uiteindelijk staan ze allebei voor het bewuster omgaan met je emoties. Enerzijds door je emoties te accepteren en los te laten, anderzijds door je gedachten bewust te kiezen.

Je kunt je emoties daarom ook als richtingaanwijzer zien.

Gebruik je emoties als richtingaanwijzer (GPS)

Wil je jouw vibratie verhogen, gelukkiger zijn en betere omstandigheden in je leven aantrekken? Let dan op de emoties die je ervaart. Een negatieve emotie is niet ‘slecht’, maar betekent wel dat je werk te doen hebt.

Eén van de belangrijkste dingen om je vibratie te verhogen is dus het (h)erkennen van je emoties en er op een constructieve manier mee omgaan.

Verder is het belangrijk om dingen te doen die goed voor jou voelen. Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn.

Dat klinkt gek, maar vaak doen we dat niet. Hoe vaak blijven mensen wel niet hangen in een baan of relatie waar ze niet gelukkig van worden? Om de een of andere reden denken we dat we niet beter verdienen. Of dat we niet voor onszelf mogen kiezen. Maar dit is slechts ons ego.

Jouw vibe beïnvloedt uiteindelijk de hele wereld

Jouw geluk staat voorop. Als jij voor je eigen geluk kiest en je jouw vibratie verhoogt, verbeter je niet alleen je eigen leven. Je bent namelijk een stralend voorbeeld voor anderen en verhoogt zelfs de vibe van mensen om je heen.

Volgens Hawkins kan één persoon op het niveau van 500 (liefde) 750.000 andere mensen boven het niveau van 200 (moed) tillen. Je vibe heeft letterlijk invloed op anderen.

Tijd om positieve vibes te verspreiden, dus! Doe je mee?

Categorieën: Wet van aantrekking Geluk

Gepubliceerd op:

Reacties

 1. Susan J. Hawkins avatar
  Susan J. Hawkins

  There is only one, true Map of Consciousness that is manifest to use as a guide on your spiritual journey. Dr. Hawkins’ authentic Map at Veritaspub.com.

 2. Saskia de Kruijff avatar
  Saskia de Kruijff

  het klinkt allemaal zo logisch.
  maar om die trillingen/vibrsties kwijt te raken is erg lastig.mensen verklaren mij voor gek als ik zeg dat hrt hele huis trilt. anders zouden zij het toch ook voelen.tja ik heb niet overal een antwoord op misschien komt het ook omdat ik hgp= hooggevoelig persoon ben.

  1. Joris avatar
   Joris

   Bedankt voor je reactie, Saskia. Ik weet niet zeker of we het hier over dezelfde trillingen hebben. Wat voel je dan precies als het hele huis trilt? Is dat energetisch of meer letterlijk, zoals bij een aardbeving? Kun je dat beschrijven?

Plaats een reactie

Sectie scheiding
Joris eigenaar Sanyasa

Joris - Founder Sanyasa

Joris is spiritueel mentor, healer en meditatie teacher. Hij helpt je om innerlijke blokkades te helen en de verbinding met je ziel te versterken. Zodat je jouw innerlijke potentieel ontplooit.

"Hoe meer we het donker in onszelf opruimen en in de grootsheid van onze ziel stappen, hoe eerder we een vrije, liefdevolle wereld creëren."

3 gedachten over “Vibratie, frequentie, trilling: alles wat je moet weten”

 1. There is only one, true Map of Consciousness that is manifest to use as a guide on your spiritual journey. Dr. Hawkins’ authentic Map at Veritaspub.com.

  Beantwoorden
 2. het klinkt allemaal zo logisch.
  maar om die trillingen/vibrsties kwijt te raken is erg lastig.mensen verklaren mij voor gek als ik zeg dat hrt hele huis trilt. anders zouden zij het toch ook voelen.tja ik heb niet overal een antwoord op misschien komt het ook omdat ik hgp= hooggevoelig persoon ben.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie, Saskia. Ik weet niet zeker of we het hier over dezelfde trillingen hebben. Wat voel je dan precies als het hele huis trilt? Is dat energetisch of meer letterlijk, zoals bij een aardbeving? Kun je dat beschrijven?

   Beantwoorden

Plaats een reactie