Wet van aantrekking: ego- en zielsverlangens

Als je naar sommige wet van aantrekking goeroes luistert, lijkt het soms alsof je letterlijk alles kunt manifesteren wat je begeert. Je hoort geregeld dat alle verlangens te realiseren zijn. Dat klinkt leuk en aardig, maar het kan misleidend zijn. Je kunt namelijk niet ieder verlangen manifesteren.

Voor je ego klinkt het natuurlijk geweldig. Een wet die zegt dat je werkelijk alles wat je begeert ook echt kunt hebben. Erg fijn om in te geloven. En juist daarom is het een valkuil. Sommige experts zeggen zelfs dat je verlangens niet egoïstisch zijn. Dit is simpelweg niet waar.

Er zijn nou eenmaal ego-verlangens en zielsverlangens. Je zielsverlangens kun je moeiteloos manifesteren met de wet van aantrekkingskracht. Je ego-verlangens niet. In dit artikel leg ik je hier alles over uit.

Waarom je met de wet van aantrekking niet alle verlangens kunt realiseren

Lang heb ik geworsteld met theorieën over de wet van aantrekking en verlangens. Zijn ze iets van het ego? Of zijn al je verlangens een ‘goddelijk geschenk’? Moet je ze nu wel of niet centraal stellen?

Vaak hoor je in wet van aantrekking kringen dat ‘je ieder verlangen kunt manifesteren’. Dat je ‘alles kunt bereiken wat je wilt’.

Kijk maar eens naar dit citaat van Goethe, uit het boek De creatiespiraal (aff.) van Marinus Knoope:

“Wensen zijn voorgevoelens van dat wat jij in staat bent daadwerkelijk te realiseren.”

Klinkt lekker, toch? En dit soort visies hoor je vaker. Je verlangens zijn een geschenk van het universum. En daarom moet je ze koesteren, dichtbij je houden en ervoor zorgen dat je ze realiseert.

Zo schrijft Jen Sincero in You Are a Badass at Making Money (aff.):

“Desire literally means de sire, “of the father,” and whether or not you believe in God, your desires were bestowed upon you when you became your earthly self, along with other distinctive you-type things like your face and your personality and your affinity for needlecrafts. They are unique to you, they define the essence of who you are, and they act as the road map for your life. Your desires were given to you by the Universal Intelligence that created everything in existence with the express purpose of being carried out by you during your lifetime.”

Klinkt allemaal heerlijk. Maar is het ook écht zo? Werkt de wet van aantrekking voor alle verlangens?

Een andere visie op de wet van aantrekking en verlangens

Naast hordes wet van aantrekking goeroes die roepen dat je verlangens heilig zijn, zijn er ook andere geluiden te horen.

In het boek Letting Go: The Pathway of Surrender (aff.) stelt David Hawkins dat een verlangen een negatieve emotie is, en jouw manifestatieproces juist belemmert.

“Desire, especially strong desire (e.g., cravingness), frequently blocks our getting what we want … This is because desire literally means, “I do not have.” In other words, if we say that we desire something, we are saying that it isn’t ours. When we say that it isn’t ours, we put a psychic distance between ourselves and what we want.”

Kortom, als je iets verlangt, zend je juist het signaal uit dat je iets nog niet hebt. Waardoor je volgens de wet van aantrekking dus ook niets aantrekt.

Volgens Hawkins moet je het verlangen daarom loslaten:

“The impossible becomes possible as soon as we are totally surrendered. This is because wanting blocks receiving it and results in a fear of not getting it. The energy of desire is, in essence, a denial that what we want is ours for the asking.”

Omdat je iets zo erg verlangt, ben je bang dat je het niet krijgt. En die angst zorgt ervoor dat manifesteren niet lukt. Het blokkeert je vermogen om je verlangen daadwerkelijk te ontvangen.

Je moet je verlangens daarom juist loslaten. In plaats daarvan kies je een doel of intentie: ik wil dit of dat ontvangen, maar dan zonder de negatieve energie van verlangen erachter.

Dit verwarde me enorm. Het leek haaks op informatie van andere wet van aantrekking experts te staan. Bovendien lukte het me maar niet om een aantal verlangens te realiseren.

Is het dan toch niet de bedoeling dat je alle verlangens manifesteert? Of deed ik iets fout? Waarom manifesteerde ik sommige verlangens moeiteloos en andere niet?

Wet Van aantrekking: niet alle verlangens zijn gelijk geschapen

wet-van-aantrekking-ego-verlangens-en-zielsverlangens-scaled-1

Na een lang proces waarin ik hiermee worstelde, leerde ik uiteindelijk dat niet alle verlangens hetzelfde zijn. Sommige verlangens komen van je ego, terwijl andere verlangens van je ziel komen. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken, want dit maakt alles een stuk makkelijker en duidelijker.

De wet van aantrekking goeroes die beweren dat je verlangens een geschenk van het universum zijn, hebben het over je zielsverlangens. En visies zoals die van Hawkins gaan over je ego-verlangens. Dit onderscheid is eigenlijk niet meer dan logisch, maar toch maken veel experts en goeroes dat onderscheid niet.

Denk er maar eens over na. Als werkelijk alle verlangens een geschenk van het universum zijn, dan is dat echt niet goed voor de wereld. Hoe zou de wereld er nu uitzien als Hitler zijn zin had gekregen en de hele wereld nu Nazi-Duitsland was? Een extreem voorbeeld, maar het maakt duidelijk dat niet ieder verlangen gelijk geschapen is. Er zijn nu eenmaal ego-verlangens en zielsverlangens.

Waarom je vanuit ego niet kunt manifesteren met de wet van aantrekking

Het probleem met uitspraken als ‘je kunt alles manifesteren wat je wilt’ en ‘je verlangens zijn niet egoïstisch’ is dat je ego er lekker op tript. Je ego heeft nu het bewijs dat al zijn verlangens gerechtvaardigd zijn. En dat je dus verder niet naar je verlangens hoeft te kijken.

Je probeert hierdoor juist vanuit je ego te manifesteren. En dat is waar het vaak misgaat. Want dat is nou eenmaal ontzettend moeilijk.

Vanuit je ego manifesteren gaat op de ‘oude’ manier. Je acties komen niet voort uit inspiratie en flow. Het heeft weinig tot niets met de wet van aantrekking te maken.

Het creëren van je ego-verlangens gaat met bloed, zweet en tranen. Denk aan forceren, controle uitoefenen, afzien. Dit is absoluut niet moeiteloos.

Hoe herken je een ego-verlangen of zielsverlangen?

Hoe weet je nu of iets een ego-verlangen of een zielsverlangen is? Dat kan soms erg moeilijk zijn. Want als je ego sterk is en graag iets wilt, dan overtuigt je ego je gemakkelijk dat het een zielsverlangen i.p.v. een ego-verlangen is.

Achter een ego-verlangen zit altijd weerstand. Je wilt bijvoorbeeld overvloed creëren door veel geld te hebben, omdat je denkt dat je veel geld nodig hebt om je goed te voelen. Omdat je niet tevreden bent met wat je nu hebt. En daarom verlang je naar meer.

Als je goed naar je emoties kijkt, voel je dat dit verlangen gepaard gaat met angst of andere negatieve emoties. Als je dit los kan laten en je hebt dan nog steeds het verlangen, dan kom je bij een zielsverlangen uit.

Een zielsverlangen is vrij van negatieve emoties. Het verruimt je bewustzijn. Een zielsverlangen bestaat alleen uit positieve energie: vreugde, liefde, dienstbaarheid, inspiratie.

Het gaat dus allemaal om de energie achter je verlangens. Vloeit het voort uit vertrouwen of angst?

Achter een ego-verlangen kan een zielsverlangen schuilen

Om het nog iets ingewikkelder te maken, kan achter ieder ego-verlangen een zielsverlangen schuilen. Het onderscheid is soms dus helemaal niet zo duidelijk. Zo kan achter het verlangen naar geld iets anders schuilen.

Je ziel verlangt ook niet naar een zak geld, want geld is op zich niets. Je ziel verlangt bijvoorbeeld wel naar een mooi huis waarin jij je fijn voelt (dat je met geld kunt kopen). Daar is niets mis mee, maar het kan zowel een ego-verlangen als zielsverlangen zijn.

Je ziel verlangt altijd naar ervaringen, zoals vrijheid, expansie en eenheid.

Zo kan het verlangen naar een partner bijvoorbeeld ook een ego-verlangen én zielsverlangen zijn.

Veel mensen willen een partner om zichzelf ‘compleet’ te voelen. Of ze hopen van een partner de liefde te krijgen die ze niet voor zichzelf hebben (en dus denken nodig te hebben). Trust me, I’ve been there.

Tegelijkertijd kan je ziel óók verlangen naar een partner. Maar dan iemand om samen mee te groeien. Om écht liefde te delen, in plaats van te krijgen. Daar zit een andere energie achter dan neediness. Als je het egodeel achter je verlangen los kan laten en alleen je zielsverlangen overhoudt, dan is het ook minder moeilijk om het echt te manifesteren, omdat er geen weerstand meer achterzit.

Loslaten om te manifesteren met de wet van aantrekking

In plaats van je zo sterk te focussen op je verlangens, is het makkelijker om je op de gevoelens erachter te concentreren. Dát is waar het uiteindelijk om draait in de wet van aantrekking.

Een verlangen naar geld is bijvoorbeeld een verlangen naar vrijheid of zekerheid.

Je hoeft die vrijheid of zekerheid alleen maar te ervaren. En dan manifesteren vanzelf de dingen die je nodig hebt om die vrijheid en zekerheid nog meer te ervaren.

Als je een verlangen hebt naar geld, besef dan dat je die vrijheid of zekerheid al hebt.

Je kunt dat verlangen loslaten. En erop vertrouwen dat het op de juiste manier en op de juiste tijd bij je terechtkomt. Juist dan gaat de wet van aantrekking voor je werken.

Dit geldt voor alle verlangens. Ze loslaten is dé manier om ze aan te trekken. Wat dat betreft heeft Hawkins dus gelijk. En hij is trouwens niet de enige.

Gabby Bernstein schrijft in Super Attractor (aff.):

“The Universe responds when we let go and welcome divine guidance. When there is a controlling energy behind your actions, you won’t receive the outcome you truly want. The key to attracting your desires is to release them.”

Je kunt het zo zien: door je verlangens los te laten, geef je ze aan het universum, source, spirit. En die gaat vervolgens voor jou aan de slag.

Hoe weet je of je een verlangen echt hebt losgelaten? Als het je niet meer uitmaakt of iets wel of niet manifesteert, dan ben je vrij van negatieve energie achter je verlangen. Je bent niet meer gehecht aan de uitkomst.

Maak het ervaren van vreugde je #1 prioriteit

Richt je in plaats van je verlangen op wat je al hebt. Richt je op de vrijheid of zekerheid die je al ervaart. Richt je op het geluk dat je al ervaart. Richt je op de geweldige dingen die je nu al hebt. Voel je dankbaar.

Focus je op je vibratie. Dat werkt namelijk altijd.

De wet van aantrekking betekent dat je de vibraties aantrekt die je uitstraalt. Door je vibratie te verhogen, negatieve emoties los te laten en positieve emoties toe te laten, trek je vanzelf de dingen aan die bij jouw vibratie passen.

Richt je dus op je innerlijke wereld, dan volgt de uiterlijke wereld vanzelf.

Gabby Bernstein zegt in Super Attractor (aff.) hetzelfde:

“Sometimes we have to stop focusing so hard on our desires in order to attract them into our life. It’s not that we ever lose the desire. The desire is always with us. It’s just that focusing on its absence actually deflects it, whereas having fun brings us closer to receiving our desire. Taking the focus off your desire and redirecting your energy toward joy shifts you to a more positive point of attraction.”

Maak het je prioriteit om je zo goed mogelijk te voelen. Om zoveel mogelijk vreugde te ervaren. En vertrouw erop dat het universum je ondersteunt. Hoe beter jij je voelt, hoe makkelijker alles gaat. Welke stappen kun je vandaag nog nemen?

Categorieën: Wet van aantrekking

Gepubliceerd op:

Plaats een reactie

Sectie scheiding
Joris eigenaar Sanyasa

Joris - Founder Sanyasa

Joris is spiritueel mentor, healer en meditatie teacher. Hij helpt je om innerlijke blokkades te helen en de verbinding met je ziel te versterken. Zodat je jouw innerlijke potentieel ontplooit.

"Hoe meer we het donker in onszelf opruimen en in de grootsheid van onze ziel stappen, hoe eerder we een vrije, liefdevolle wereld creëren."

Plaats een reactie